logo trmalovy vily logo trmalovy vily F
<zpět na seznam článků

Anketa STAVBY STOLETÍ 1918 - 2018

24.04.2017

Kotěrovo centrum architektury o.p.s. ve spolupráci s časopisem Architect+, Národním památkovým ústavem, s realizátorem sociologických výzkumů Cumulus4 a portálem Archiweb.cz coby mediálním partnerem vyhlásilo odbornou anketu o nejlepší stavby od roku 1918 do současnosti. Její výsledky budou podkladem hned pro několik akcí určených k popularizaci architektury mezi širokou veřejností.
Na základě výsledků ankety budou připraveny výstavy a katalog, které přístupnou formou představí architektonické hodnoty z období samostatného státu, tedy z let 1918–2018. V roce 2018 pak výsledky ankety poslouží jako podklad pro Putování po stavbách století Čech, Moravy a Slezska. To obsáhne procházky po architektuře a komentované prohlídky budov po celé ČR. Odborníci na dějiny architektury tak veřejnosti přiblíží naše významné architektonické hodnoty.
Osloveni pro účast v anketě byli přední čeští historici architektury, pracovníci památkové péče, pedagogové dějin umění a příbuzných oborů, fakult architektury a stavitelství, jakož i praktikující architekti. Anketa samotná pak má tři části. 1. nejlepší stavby celé ČR; 2. nejlepší stavby v jednotlivých stavebních typech; 3. nejlepší stavby jednotlivých krajů. Vyhodnocovat ji bude odborná porota, jejímž předsedou je profesor Vladimír Šlapeta z VUT v Brně. Účelem není vytvořit „žebříček“, ale sumarizovat to, co se za sto let existence republiky podařilo. Ankety, katalog, výstavy a hlavně Putování po stavbách století jsou totiž poctou stoletému výročí našeho moderního státu.
Jelikož nebylo v našich silách oslovit zdaleka všechny a protože rádi uvítáme i názory dalších znalců architektury, můžou i další zájemci přidat svůj odborný hlas. Odkaz na anketu naleznete zde: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccaRpZq_l8B0EQ0kRtvOWbz5dGY1NMzJq8akYgjN5Va_VhOQ/viewform

^
design by
© FOIBOS Books s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.