logo trmalovy vily logo trmalovy vily F
<zpět na seznam článků

Návrat k Emilu Kolbenovi a 120 leté historii ČKD

07.11.2016

FOIBOS BOOKS, Kotěrovo centrum architektury o.p.s. - Trmalova vila,
Městská část Praha 10 uspořádali pro občany Prahy 10 a Pražany v rámci cyklu Rok osobností Prahy 10 jízdu „Historickou tramvají za Emilem Kolbenem“
V sobotu 5.11.2016 se sešla ve 13:30 v Trmalově vile na šedesátka lidí všech věkových vrstev od důchodců až po rodiny s malými dětmi.
Nejdříve se uskutečnila prohlídka Trmalovy vily, díla jedné z největších osobností Prahy 10, architekta Jana Kotěry.
Potom jsme se vydali na nedalekou tramvajovou zastávku Vozovna Strašnice, kde celá skupina nastoupila do motorového a vlečného vozu historické tramvaje.
Do jednoho vozu nastoupil s účastníky ing. Jan Stěnička, do druhého Mgr. Jakub Potůček, aby cestou představili významná místa, zejména architektonické památky Strašnic, Vršovic, Nového a Starého Města pražského například strašnickou secesní školu, vršovickou Waldesku - dnešní Koh-i-noor, kostel sv. Václava na náměstí Svatopluka Čecha, školu U vršovického nádraží, Gröbeho vilu, až po Tančící dům, Klementinum, Rudolfinum, Uměleckoprůmyslovou školu, kde působil jako profesor dekorativní architektury mladý Jan Kotěra a také třeba Jože Plečnik, v závěru potom Bílkovu vilu, Kramářovu vilu, Pražský hrad a mnohé další významné stavby.
Na konečné v Muzeu městské hromadné dopravy byla jednou z mnoha pozoruhodností tohoto muzea tramvaj, tak zvaná primátorská, vyrobená podle návrhu Jana Kotěry.
Když Emil Kolben po návratu z Ameriky zakládal ve Vysočanech společnost Kolben a spol. asi ani netušil, že budoucí průmyslový koncern ČKD bude vyrábět téměř doslova vše od jehly po lokomotivu. A právě tramvaje patřily ještě nedávno ke světové špičce.
V muzeu, které mnozí navšívili (jak přiznali) poprvé a které si se zájmem prohlíželi jak dospělí, tak děti, jsme ukončili téměř tříhodinovou cestu. A zdálo se, k velké spokojenosti pasažérů historické tramvaje.
Chtěli jsme za podpory městské části Praha 10 představit dílo a život Emila Kolbena, muže, kterému se bohužel až v poslední době alespoň trochu dostává zaslouženého uznání. Učinili jsme tak skvělou přednáškou PhDr. Miloše Hořejše, vedoucího odboru vědy a výzkumu Národního technického muzea Praha, kterou jsme uspořádali v Trmalově vile a touto cestou historickou tramvají.

Tak zase někdy příště.

K přednášce Dr. Hořejše i cestě historickou tramvají se vracíme malou fotoreportáží.

FOIBOS BOOKS a Kotěrovo centrum architektury o.p.s.

^
design by
© FOIBOS Books s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.