logo trmalovy vily logo trmalovy vily F
<zpět na seznam článků

Na F.M.Kaňku do Klementina

27.10.2016

5.12.2016 Vás zveme na architektonickou vycházku s Ing. Janem Stěničkou - Klementinum v proměnách staletí se zaměřením na komentovanou prohlídku výstavy F.M.Kaňky

sraz v 16.00 u sochy Karla IV. před Karlovým mostem

V druhém největším souboru staveb po Pražském Hradě – Klementinum, začneme prohlídkou dvou jezuitských chodeb: sv.Františka Xaverského v 1.patře.a sv.Ignáce v přízemí, kde na panelech Foibos přehlédneme celé dílo letošního jubilanta /250 let od pohřbu/ F.M.Kaňky, který po rodině Luragů architektonicky ovlivnil celé Klementinum.
Na výstavě jsou to především fotografie a dokumentace k mimopražským sídlům téměř všech šlechtických rodů. Historie Klementina je však kolosální a téměř tisíciletá: románský kostel, dominikáni, Jezuité, Jan Kepler, revoluční události 1848, empír až funkcionalismus a art decová výzdoba 20.let 20.století. Areál je stále v pohybu současnou revitalizací pro Národní knihovnu. V druhé polovině vycházky se zaměříme na detailní prohlídku málo známého a nejdůležitějšího kostela v areálu sv.Klimenta – vrcholné dílo českého baroka, Brandl. Braun, Brokoff, Reiner, atd., s ojedinělým transparentním a moderním ikonostasem, neboť Masaryk jej věnoval řecko-katolické církvi, vše v režii F.M.Kaňky, nejčeštějšího barokního architekta.

^
design by
© FOIBOS Books s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.