logo trmalovy vily logo trmalovy vily F
<zpět na seznam článků

Položení věnců na hrob Jana Kotěry

22.04.2021

V pátek 16. dubna 2021 odpoledne se na Vinohradském hřbitově v Praze konala malá pietní vzpomínka na architekta Jana Kotěru.
Položením věnců v předvečer 98. výročí architektova úmrtí uctili jeho památku představitelé městské části Praha 10, starostka a senátorka Renata Chmelová a místostarosta David Kašpar 10 a zástupci Kotěrova centra architektury.
Účastníci pietní vzpomínky vyslechli krátkou vzpomínku na život a dílo této mimořádné kulturní osobnosti přednesenou profesorem Vladimírem Šlapetou, historikem architektury a předním znalcem Kotěrovy tvorby.
Letošní rok bude probíhat ve znamení 150. výročí narození Jana Kotěry. V Praze 10, kde Kotěra žil od roku 1909 až do svého úmrtí v roce 1923 a kde ve své vlastní vile a ateliéru tvořil svá vrcholná díla a také zřídil školu architektury a jako nový profesor Akademie výtvarných umění zde vychoval řadu vynikajících českých architektů.
Rok Jana Kotěry 2021, který bude vyhlášen v květnu 2021 při slavnostní vernisáží výstavy “Jan Kotěra, učitel bydlení” v Kotěrově Trmalově vile, nabídne řadu aktivit k seznámení s dílem Jana Kotěry, jeho žáků a spolupracovníků a dalších významných tvůrců moderní české architektury. A to nejen v Praze 10, ale v celé republice.

Krátkým záznamem z pietní vzpomínky a fotoreportáží se vracíme na Vinohradský hřbitov 16. 4. 2021

^
design by
© FOIBOS Books s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.